De eerste 2 jaar nadat we verhuisd waren hadden we geen tv. Uiteindelijk zijn we er toch voor bezweken. Is het leuk? Soms wel. Word je er wijzer van? Te betwijfelen. Word je er gelukkiger van? Beslist niet. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die me vertelde dat de mooiste momenten van zijn leven voor de tv waren. Onderzoek toonde jaren geleden al aan dat je geluksgevoel zakt met 5 % per uur dat je per dag tv-kijkt.
Voor ouders is de tv nu en dan nochtans een voordeel. Het is de ideale manier om kinderen even rustig te houden. Het heeft wel neveneffecten: na 2 uur voor de tv zien ze er meestal niet zo gelukkig uit, eerder chagrijnig. Als ze daarentegen 2 uur buiten gespeeld hebben, bruisen ze van energie. Misschien heeft TV meer iets van ‘verdoven’.
Uit onderzoek blijkt dat peuters die veel tv-kijken op 2-jarige leeftijd minder goed scoren voor wiskunde op school. Op de leeftijd van 10 jaar bleken ze meer overgewicht te hebben en minder ontwikkelde sociale vaardigheden. Een ander onderzoek toonde aan dat jonge kinderen per uur dat ze per dag tv-kijken 10 % meer kans hebben op aandachtsproblemen. Een studie onder 14-jarigen toonde dan weer aan dat er vanaf 3 uur tv per dag duidelijke leerproblemen waren.
Als ik ’s avonds een wandeling maak door ons dorp, zie ik wie het meestal voor het zeggen heeft in de meeste gezinnen. Bijna overal flikkeren de beeldschermen. Koning tv prijkt in het centrum van het huis, genietend van alle belangstelling. Op zijn 12de heeft een kind dat 2 uur per dag tv kijkt al 10 000 keer een scène met geweld gezien. Cijfers om je vragen bij te stellen. En creëert dit niet nog meer stress en wantrouwen?
Sommige mensen zeggen dat ze TV willen kijken om zich een beetje af te leiden. Waarvan dan, vraag ik me af. Van het leven? Als je je goed wilt voelen, kan je beter een fietstocht maken. De zegen van de wetenschap heb je alvast: onderzoek wijst uit dat er geen beter antidepressivum is dan lichaamsbeweging. Passief voor de TV liggen is dus allesbehalve een gegarandeerde opkikker.
Hoe meer je tv-kijkt, hoe meer het je leven bepaalt. ‘Heb je dat gezien? Heb je dat gehoord?’ Kunnen meepraten. Waarover? Bewust zijn dat er oorlog en onrecht is? Dat weten we helaas al lang. En over de objectiviteit en de oprechtheid van de berichtgeving kan je terecht twijfels hebben. Zonder TV leven? Ik heb nog nooit iemand gekend die daar ongelukkig door was. Integendeel. Op de hoogte blijf je sowieso, er zijn genoeg rondlopende televisiezenders of je kan via internet op 5 minuten alle hoofdpunten zien.
Denk eens aan al de tijd die vrijkomt. Al toen ik 15 was, maakte ik voor mezelf de berekening: als ik 2 uur tv per avond door iets anders zou vervangen, leverde me dat wekelijks al gauw 14 uur extra tijd op die ik aan iets zinvollers kon besteden. Geef mij ook vanavond maar een mooie wandeling, een gezelschapsspel met de familie of een avondje uit met vrienden. Of misschien eens naar de cinema met de kinderen. De tv is intussen buiten gevlogen.
Nu kijken we in het weekend naar een bewust gekozen dvd via een projector. Zalig, net een bioscoop. De oudste maakt pizza, de jongste zorgt voor popcorn. Een heerlijke avond waar we telkens naar uitkijken en nog lang over napraten. Misschien ook eens proberen? Maar pas op: de ontwenningsverschijnselen kunnen heel reëel zijn. Misschien bezwijk je opnieuw voor je dagelijkse portie. Koning tv heeft namelijk veel macht. Aan jou om te beslissen of je onderdaan wilt zijn.
Leestip: Mindful gelukkig. 7 bronnen van innerlijke vreugde. – David Dewulf